Picture of Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Természetfotós

Egy másik bolygó ? Nem, ez “csak” IZLAND !

Izland a természet varázslatos csodája, ahol minden pillanatban új, tiszta és titokzatos élmények várnak. Itt, ezen a gyönyörű szigeten az ember úgy érzi magát, mintha egy másik, még felfedezetlen világban járna. 2023 júliusában nyolc napig barangoltam Izland lenyűgöző tájain, szememmel és szívemmel egyaránt megörökítve a természet különlegességeit. Az év ezen időszakában Izland olyan szép, zöld és meleg, hogy az ember azt érzi, a paradicsomban sétál. A nappalok hosszúak, és a napfény soha nem hagyja el az eget.
Már az első pillanattól fogva, amikor leszálltunk a repülőről, megkapott bennünket a táj varázsa. Az élmény, amit a lávafolyam mellett átéltem, egyszerűen hihetetlen volt, és még most is nehezen tudom szavakba önteni.
Minden egyes pillanat, amit Izlandon töltöttem, különleges volt, és mindegyiküket szívesen újra átélném. A természeti csodák és az időjárás változékonysága soha nem hagyott unatkozni. Amikor az ember megérkezik Izlandra, azonnal magával ragadja a táj szépsége. Itt soha nem szabad szundítani az autóban, mert a látvány pillanatok alatt megváltozhat, mintha egy varázslatos helyre érkeznénk. Az egyik pillanatban úgy érezhetjük, mintha a Marson járnánk, a következő pillanatban pedig egy zöld oázisban sétálunk. Majd jön egy vulkán, egy gleccser, egy gejzír, és minden más, amiről csak álmodoztunk. Izlandon mindez egymás mellett található, mintha varázslatos képek sorozatában lennénk.
Szinte hihetetlen, hogy egyetlen nap alatt megélhettünk minden évszakot. A nyári hónap ellenére többrétegű ruházatban voltunk, mert az időjárás itt mindig meglepetéssel szolgál. Összesen 3333 kilométert autóztunk, mintha többször megkerültük volna egész Izlandot. Az eredeti terveink között nem szerepelt a vulkán látogatása, de szerencsére érkezésünk után az aktív vulkán ismét életre kelt, és elképesztő élményt nyújtott számunkra. Nehéz szavakba önteni azt az élményt, amikor láttuk a lávát fröcskölni, és megéreztük a vulkán erejét. A drónok segítségével pedig új perspektívából is rögzíthettük ezt a lenyűgöző lávafolyamot.
Az izlandiak rendkívüli tisztelettel és gondoskodással viseltetnek a természet iránt. Figyelmeztető táblákkal hívják fel a figyelmet a madarak fészkeire, a virágokra és a különleges növényekre. Itt az ember és a természet harmóniában élnek, és példát mutatnak a környezettudatosságról.
Izland egyszerűen lenyűgöző, és az ember csak állva marad a természet szépsége előtt. Minden egyes pillanatban az érzés kerít hatalmába, mintha egy másik világban járnánk. Az izlandi természeti közeliség valami olyan, amivel nehéz bármit összehasonlítani. A fotózás során több ezer képet készítettem, sokuk talán megismételhetetlen, és sok kép itt maradt, de nincs hiányérzetem, mert Izland olyan intenzív élményt nyújtott, amit minden porcikámban érzek. És természetesen, mindenképpen vissza szeretnék térni ide, mert Izland egy olyan hely, amit mindenki életében legalább egyszer látnia kell.