Picture of Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Természetfotós

“Azok a csodás ködös hajnalok” – Májusi Fotókaland Toszkánában

Toszkána valóban lenyűgöző! Az, aki egyszer már megtapasztalta ezt az olaszországi régiót, az szívhez szóló módon vonzódik vissza ide. Sokan kézben tartva fényképezőgépeiket fedezik fel ezt a vidéket, nemcsak azért, mert a fotózás szenvedélyük és hobbijuk, hanem azért is, mert az idő múlásával az emlékek halványulnak, de a fényképek képesek újraéleszteni az élményeket.

2023 májusában a BestPhotoTour egy lenyűgöző fotótúrát szervezett Toszkána szívébe. A nyolcfős csapatnak Chianciano Terme-ben volt bázisa, innen indultak felfedezni az inspiráló tájakat és a lankás borvidékeket.

Nem véletlenül esett a választás erre a helyszínre és időpontra. Toszkána egyik legfestőibb régiója, ahol számtalan vonzó fotótéma vár felfedezésre. Ezek között találjuk a jellegzetes zöld dombokat, a ciprusfák által szegélyezett utakat, a gazdaságokat, villákat, kápolnákat és középkori városokat. A tavasz a fotózás ideális időszaka, amikor a dombok zöldek, a pipacsok virágzanak, és sárga virágok színesítik a tájat. A természet színei tovább fokozzák az amúgy is lenyűgöző látványt.

A legjobb fényekben, a korai reggeli és a késő délutáni órákban örökítettük meg a festői tájat, napközben pedig felfedeztük a környező kisvárosokat. Sétáltunk a szűk utcákon, vásároltunk a helyi piacokon, az olasz életérzést pedig a kávézók teraszairól élveztük. Természetesen a fényképezőgépek sosem hagytak cserben.

Minden a terveink szerint alakult, sőt talán még annál is jobban. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, minden napfelkelte és napnyugta tökéletesen megörökítésre került.

A túrák során felkerestük azokat a helyeket, ahol a résztvevők olyan lélegzetelállító élményekben részesültek, amilyenekkel csak ritkán találkozhatnak az életük során.

Szavakkal nehezen leírható, amikor a pipacsmező vörös szőnyegként borítja be a toszkán tájat. Ezek a virágok szinte magukhoz vonzzák a tekintetet, még akkor is, ha valaki nem szándékozik lefotózni őket. A pipacsok látványa versenyre kel a mesebeli olasz tájjal és a lankás borvidékek reggeli fényeivel.

A hajnali pára a felkelő nap fényében lenyűgöző látványt nyújt a dimbes-dombos toszkán völgyek fölött. Nincs olyan naplemente, ami túlszárnyalná azt a varázslatot, amikor a köd finoman betakarja a tájat. A napnyugta itt nem giccses, hanem különleges, izgalmas és hangulatos.

Én drónnal is felszerelkezve indultam útnak, annak ellenére, hogy eleinte úgy gondoltam, Toszkána nem a drónok világa. Az elkészült felvételek azonban megmutatták, hogy a lágy dombok és magaslatok egy magasabb látószögű perspektívát kívánnak. Időnként még a drón sem tudta teljesen megörökíteni a hullámzó tájak szépségét.

A Best Photo Tour vezetői 2024 tavaszán ismét visszatérnek Toszkánába, hogy egy másik csoportot is elkalauzoljanak a zöld dombok és ciprusok varázslatos világába. Az elkövetkező évben további fotós kalandok várnak rájuk, beleértve a Dolomitokat, Norvégiát és Madeirát is. Nem ígérnek csodát, de azt garantálják, hogy a fényképek révén az utazások emléke örökké velünk marad.

Részletesen a következő túrákról: https://www.bestphototour.com/