Picture of Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Természetfotós

„A TERMÉSZET ISTEN MŰVÉSZETE” – TOSCANA

Májusi fotótúra Toszkánában

Toszkána maga a csoda! Aki egyszer járt már Olaszország sajátos hangulatú régiójában, visszahúzza oda a szíve. Sokan fényképezőgéppel a kezükben fedezik fel a vidéket, azon egyszerű prózai ok miatt, hogy a fotózás a hobbijuk, a szenvedélyük… Persze, nem utolsó szempont az sem, hogy az idő múlásával az emlékek megfakulnak, a fényképek azonban képesek újra életre kelteni az élményt.

Toszkána szívébe 2022 májusában a Best Photo Tour szervezett izgalmas fotótúrát. A nyolcfős csapat bázisa Chianciano Terme-ben volt, onnan járták be a csapattagok művészeteket megihlető tájakat, lankás borvidékeket.

Nem véletlenül esett erre a helyszínre, illetve a májusi időpontra a választásunk. Ez a vidék Toszkána legfestőibb régiója, a terület hihetetlenül sok vonzó fotótémát kínál. Tipikus tájak a klasszikus zöld dombokkal, ciprusokkal szegélyezett, utakkal rendelkező gazdaságok, villák, kápolnák és középkori városok. A tavasz ideális idő a fényképezésre, ilyenkor zöldek a lankák, virágzik a pipacs, és sárga virágok is pettyezik a határt. Színek is párosulnak a természethez, fokozva az amúgy is lenyűgöző látványt.

A legjobb fényekben, kora reggel és késő délután a festői vidéket fotóztuk, napközben pedig ellátogattunk a környező kisvárosokba, ahol bejártuk a szűk utcákat, a helyi kereskedőktől vásároltunk, a kávézók teraszáról figyeltük az embereket, szívtuk magukba az olasz életérzést. S persze a fényképezőgép mindvégig a kezünkben volt…

Minden úgy alakult, ahogy elterveztük, sőt talán még jobban is. Szerencsénk volt az időjárással, ott tartózkodásunk alatt az összes napfelkeltét és napnyugtát sikerült lencsevégre kapnunk.

A túrák során felkerestünk minden olyan helyet, ahol kisebb szerencsével az ottlevőnek olyan lélegzetelállító élményben lehet része, amivel talán csak egyszer az életben találkozhatnak.

Maradva a lélegzetelállító élménynél, látványnál: Krisztián szerint szavakkal leírhatatlan, amikor vörös szőnyegként borítja be a pipacsmező a Toszkán tájat. A több hektárnyi virág mágnesként vonzza a tekintetet, és akkor is lefotózza az ember, ha nem is annyira akarja. A dekoratív pipacs vonzerejével vetekedik a mesebeli olasz táj, a lankás borvidékek napkeltekor mutatott arca.

Az éjszaka lecsapódó pára a reggeli napfényben hajlamos felszállni, a köd szinte rátelepszik a Toszkán völgyekre. Szerintem egy naplemente sem tudja überelni, amikor tejfölszerű ködben úszik a dimbes-dombos táj. A napnyugtás képekkel ellentétben egyáltalán nem giccses, inkább illetném a különleges, izgalmas, hangulatos jelzőkkel.

Fotós barátommal, mentorommal Maros Sanyival szoktuk mondani: a nap végére a természet is elfárad. Reggel mutatja a legszebb arcát, talán mert akkor indul az élet, s tudjuk jól, minden nap új reménnyel ébred. Érdekes, hogy napkeltekor sokkal hosszabbnak tűnik az az idő, amit szép fényekben tudok fotózni. Bevallom, itthon szinte nem is fotózom napnyugtakor.

Én drónnal felszerelkezve keltem útra, annak ellenére, hogy azt hittem, Toszkána nem a „gépmadarak” világa. Nagyon jó felvételek születtek, amelyek azt bizonyítják, hogy a lágy ívű dombok és szelíd magaslatok bizony igénylik a magas látószöget. Sőt, olykor-olykor a tengernyi hullámzó területek megörökítésére a drón szeme sem volt elegendő.

Best Photo Tour (túra)vezetői 2023 tavaszán visszatérnek Toszkánába, hogy egy másik csapatot is elkalauzoljanak a zöld dombok és ciprusok festői környezetébe. Az elkövetkező szűk 1 évben várnak még fotós kalandok a fiúkra, hiszen egyebek mellett a Dolomitokra, Norvégiába és Madeirára is szerveznek fotótúrákat. Nem árulnak zsákbamacskát, egyet ígérnek, de azt biztosan: a fényképezőgépek memóriájának köszönhetően (a sajátunkról nem is beszélve) az utazások emléke örökre a résztvevőkkel marad.