writing prompt for creative writing easycbm homework help creative writing for all a 10-day journaling challenge revision creative writing definition creative writing course vancouver uk creative writing jobs resume writing service portland oregon best creative writing programs in pennsylvania business plan writing proposal fiverr do my homework custom writing place an order creative writing starters gcse mfa in creative writing programs creative writing vs academic writing ppt holes creative writing creative writing description of a marketplace creative writing about a deserted area facts about electricity homework help creative writing workshop themes creative writing course kettering please help me to homework importance of self help essay city lit ways into creative writing creative writing otago december creative writing prompts after school homework help near me creative writing jobs hull year 7 creative writing stimulus programming coursework help everyday creative writing the most dangerous game creative writing assignment cardiff uni creative writing phd beyond the box creative writing the alternative story creative writing creative writing waves how african parents help with homework write my essay today reviews dissertation proposal writers annotated bibliography order apa get java homework help cv writing service brisbane bbk ma creative writing what are creative writing skills traduccion you do your homework odyssey creative writing assignment college personal statement help best international creative writing programs creative writing uwyo valentine creative writing activities farmer duck creative writing doing an essay in a day essay writing service near me purchase college senior thesis florida mfa creative writing egyptian primary homework help
Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

Természetfotós

Sasok üveg nélkül

2020. december 5-én kint fotóztam a kedvenc halastavamon egy saját magam fejlesztett és készített ( vízen úszni tudó ) fekvő lesből.

A víz nem léte miatt a les a tómeder alján fekszik. Mostanában ez a kedvenc lesem amiből kb. 3 naponta fotózok.

A fotózás során furcsálltam, hogy hiába van kint a csali hús a ragadozó madaraknak, mégsem látogatja senki a terített tómedret.

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy tőlem kb. 250 méterre 26! Rétisas happy-weekend-ezik: játszottak, kergetőztek, fürödtek a tó vizében.

Azon kezdtem agyalni, hogy lopózva, cserkelve közelebb kerülök hozzájuk, és készítek róluk valami értékelhető felvételt.

De erről le kellett tennem, ugyanis 1-2 példány a sasok közül ( valószínűleg az őrszem szerepét betöltve ) a csoporttól távolabb, hozzám viszont közelebb ácsorgott a tómederben. Mivelhogy kb. 150 métert kellett volna lopakodnom ( nem mindig teljesen rejtve ) , nagy valószínűséggel már jóval előbb elriasztottam volna a madarakat, még mielőbb jó fotós pozícióba kerültem volna. Ezért aztán ezt az ötletet elvetettem, inkább csak figyeltem tovább a madarakat a keresőn keresztül.

Persze készült róluk videó és azért 1-2 értékelhető kép is. ( a lentebb lévő galéria 1. és 2. fotója )

Arra az elhatározásra jutottam, hogy inkább a “kócsag les” névre keresztelt lesemet fogom felállítani valahova oda, ahol a sok sast láttam.

Közben a sasok továbbálltak a területen található másik 7 tó valamelyikére, így aztán elhagyva a leshelyemet nekiláttam, hogy előkészítsem a következő hajnali fotózást.

Kihúztam a “kócsag les”-t a tervezett helyre északi irányultsággal, és elhagytam a tavat.

December 6-án reggel 5:45-kor keltem, így 6:10-kor már a tómederben tudtam lenni. Ekkor még meglehetősen sötét volt, hiszen a Nap 7:20-kor kelt aznap.

Megkerestem az előző nap felállított fekvő lesemet és a lestől 30 lépésre északra elhelyeztem a csali húst. Majd bevetettem magam a fekvő lesbe és a lehető legjobban megpróbáltam magamat a madarak számára láthatatlanná tenni. 

Még napkelte előtt kb. 7:10-kor megjelent egy Holló a hússal egyvonalban. De ahogy megmozdultam a lesben a holló abban a pillanatban elreppent.

Gondoltam, akkor erről ennyit. Ha a holló észrevett, akkor a sas biztosan észre fog venni, és még ha ide is száll, nem lesz sokáig a vendégem.

7:25-kor leszállt egy kb. 4-5 éves rétisas a hússal egy-vonalba, a hústól kb. 2 méterre. Csak állt ott és a fejét forgatta jobbra majd balra, majd jobbra, majd balra …..

Én mozdulni sem mertem, nehogy a mozgást érzékelve a sas elreppenjen. Pár percig mozdulatlanul figyeltem a sast, aztán nagyon lassan elkezdtem elfordítani az objektívet a madárra. Amikor megjelent a sas a keresőbe, akkor exponáltam egyet: megvan a bizonyíték, detektív üveg nélkül rétisast fotóztam 28 méterről ! ( Megjegyzés: A rétisas nagyon érzékeny madár, fotózása általában csak úgynevezett detektív üveg mögül történik )

Majd megjelent egy szarka is a képen, rohangált a húshoz és csipegetett is belőle. A sas viszont továbbra sem mozdult, csak a fejét forgatta. Ezt csinálta 10-15 percig majd gondolt egyet és elszállt.

Na gondoltam ennyi volt. De mégsem, a háttérben 60-80 méterre megjelent kettő másik fiatalabb rétisas. Elkezdtem őket fotózni. Bár nem volt ideális, mert a lábuk nem látszott a képen, eltakarta a tómeder egyetlensége, mert az objektív pereme kb. 5 cm-re volt a tómeder felszínétől.

Egyszer csak, 8:10-kor ( a legszebb fényekben ! ) megjelent egy sas ( az ami az előbb elrepült ) a hús vonalában, viszont most sokkal közelebb a húshoz.

Gondolkodás nélkül elindult a csali felé, ráadásul a vízben lévő csalihús irányába.

Ez volt a terv ! Pár hete ugyanis kitaláltam, hogy milyen jó lenne vízben állva / sétálva megfotózni egy vagy esetleg több rétisast. És tessék, a fejben megálmodott fotó most megszületni látszott !

Innentől már peregtek az események: 8.11 és 8:25 között, alig több mint 14 perc leforgása alatt készült el az itt látható fotók nagy része:

Scroll Up